Salsa: Dansens opprinnelse

Salsa er den eksotiske og forførende dansen vi ser i latin-amerikanske filmer, serier og musikkvideoer. Men dansestilen finnes ikke bare i sørlige Amerika. Denne stilen har spredt seg rundt over hele verden og i alle store byer finner du minst ett studio som kan lære deg denne spennende dansen. Etter en time med salsa kommer definitivt svetten til å renne og beina til å brenne. Selve dansen er ikke særlig gammel og har vokst frem i de nyere tider. Les litt om opprinnelsen til salsa videre i denne artikkelen.

New York, New York

På 1960-tallet i New York var det allerede en rekke dansestiler som hadde slått røtter og blitt et fast innslag på dansekveldene. Det var spesielt det latin-amerikanske miljøet som tok på seg ansvaret for å spre danseglede og stil på utestedene. Noen av stilene du kunne observere på en fredagskveld var cha cha cha, mambo, guaracha og lignende. Alle disse dansestilene fulgte med sin egen musikksjanger. For hver dans var, og er, det egen musikk som følger med og sørger for å komplimentere stegene og takten.

Akkurat som dansestilene nevnt tidligere er også salsa og en musikkstil. Salsa vokste frem ved bruk av inspirasjon fra alle disse ulike stilene. Dette skjedde som sagt i det latin-amerikanske miljøet i New York, med inspirasjon fra mange ulike afro-kubanske sjangere. Det blir heller ikke feil å si at sjangeren startet i de karibiske øyene. Dans kan til tider være vanskelig å kategorisere, og å si hvem som oppfant noen bestemte steg og bevegelser kan være en vanskelig jobb. Andre stiler inkluderer Cali stil, Casino, Los Angeles stil og New York stil.

De ulike stilene innenfor salsa

Siden salsa har røtter basert på ulike sjangere innenfor dans og musikk er det naturlig at salsaen utviklet seg i ulike retninger. De nye stilene som finnes i dag er som oftest navngitt etter de geografiske områdene de ble oppfunnet i. Noen av dem kan være vanskelig å skille fra hverandre, men har man et godt øye for dans skal det ikke være så vanskelig. Alt ligger i mønstrene, body rolls, personligheten og timing. Den kanskje mest kjente stilen er afro-latino stilen, som danses flere steder i Amerika og rundt om i verden.

Afro-Latino er stilen som er mest utbredt i de karibiske øyene som Puerto Rico, Haiti og Cuba. Stilen følger «reglene» til den klassiske salsaen, men har innført en ekstra liten twist. Afro-Latino stilen har noen afrikanske elementer, som afrikanske instrumenter og språk, for å gi musikken enn annen rytme. Denne stilen har også integrert noen morsomme steg som shimmies, piruetter, akrobatikk og morsomme løft. Dette viser at blanding av teknikker, stiler og sjangere ikke er noe problem for de erfarne salsa-danserne.